Tartrul dentar

Tartrul dentar este un depozit dur, aflat pe suprafata dintilor, de culoare galben – maroniu, chiar catre negru. Acesta se formeaza, la orice varsta, prin mineralizarea placii bacteriene ( resturi alimentare care nu au fost indepartate de pe dinti prin periaj si care se solidifica ). Este important de stiut ca tartrul se formeaza si deasupra gingiei dar si subgingival unde este imposibil de vazut cu ochiul liber de catre pacient.
Din acest motiv este necesara programarea la sedinta de igienizare periodica efectuata de un profilaxist, in cadrul unei clinici dentare.

Ce neplaceri pot sa apara datorit tartrului?

1. Miros neplacut al respiratiei
2. Sangerari ale gingiei, retractii gingivale, afectiuni ale osului alveolar ducand astfel inceputul unei boli parodontale ireversibile
3. Aparitia cariei dentare, cu complicatiile ei… afectare pulpara, pana la pierderea dintilor.

Cum putem preveni aparitia tartrului?

In primul rand trebuie sa intelegem ca fara existenta placii bacteriene (alimente moi care nu au fost indepartate de pe dinti de cateva zile, prin periaj )nu avem tartru, iar preventia trebuie sa fie legata de un periaj corect efectuat acasa, de doua ori pe zi, cel mai important fiind periajul inainte de culcare.

Cum tratam tartrul dentar?

Simplu, facem o vizita medicului stomatolog.
Recomandat este ca de doua ori pe an sa facem o sedinta de igienizare profesionala (detartraj, periaj, air-flow) pentru a preveni complicatiile date de aparitia tartrului, complicatii care din pacate se vad in timp cand deja pacientul a ajuns in stadiul de boala parodintala.

De stiut pentru pacienti !

Nu exista periute minune care te scapa de tartru. Nici anumite marci de pasta de dinti. Reclamele care apar la tv sunt platite pentru publicitate si nu au nici o legatura cu sanatatea si educatia pacientului, ele urmaresc doar profitul.Singura sursa de informatie corecta o gasiti in cadrul unei clinici dentare si este oferita de un medic dentist.
Uitati de combinatii minune de substante gasite pe facebook.
Preventia este mai buna decat tratamentul.
Nu uita sa vizitezi profilaxistul tau o data la 6 luni.

Prima imagine de sus este facuta la consultatia initiala, iar a doua dupa sedinta de igienizare profesionala.


Despre autor

Sunt Pelin Razvan, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, fondator al Clinicii Dentastic din Botosani.
Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este pasiune, este arta frumosului.
Caut, in mod constant, sa ma perfectionez, sa fac ceea ce imi place si, foarte important, sa o fac intr-un mod profesionist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *