Plomba dentara in 2017 ?

Plombarea dintilor , dupa cum ii spun si pacientii, reprezinta una dintre cele mai comune manopere dentare.

In general plomba are rolul de a acoperi o gaura.

Denumirea de plomba este folosita adesea de medicii dentisti tipici, care nu au inclinatie pentru estetica dentara. Plomba dentara doar acopera o cavitate (gaura) creata de carie, fara sa ii redea dintelui forma, culoarea si functionalitatea in totalitate a acestuia, motiv pentru care in general manopera este ieftina si o poate realiza orice dentist.

Medicii pregatiti in estetica dentara sunt constienti de neajunsurile plombelor si din aceasta cauza vor folosi materiale compozite  sau ceramice de top in realizarea lucrarilor de restaurare.
Aceste ‘plombe’ sunt de fapt restaurari estetice – nu pot fi deosebite cu ochiul liber de dintele normal deorece redau toate atributele necesare ale acestuia.
Nu pot fi deosebite deoarece au aceeasi culoare si forma ca dintii vecini, redand cu totul functionalitatea.

In mod evident onorariul medical este mai mare in cazul restaurarilor estetice fiindca accentul se pune pe arta, stiinta, talent si tehnica.

Acum, sa lamurim, care sunt mai exact dezavantajele plombelor dentare.

De cele mai multe ori, pentru a ‘spori eficienta’, acestea sunt puse in graba, intr-un strat cat mai mare si bineinteles, intr-un timp foarte scurt. Destul de convenient pentru tine ca pacient, nu-i asa ? In 15 minute, doar te-ai asezat pe scaun si ai o plomba realizata in spiritul sloganului ‘ieftin si bun’.
In schimb, daca atunci cand are loc fotopolimerizarea (intarirea materialului cu lumina albastra) plomba a fost pusa intr-un singur strat, aceasta va suferi contractii mari, micsorandu-se. Aceasta modificare de volum nu este vizibila cu ochiul liber, dar este destul de mare pentru microbi,astfel incat dupa un an de zile sa se formeze o noua carie in jurul ‘frumoasei’ plombe.

Forma plombei reprezinta un alt dezavantaj. Deoarece nu reuseste sa redea forma initiala a dintelui inainte sa fi fost distrus de carie, plomba va interfera cu dintele vecin. Nu degeaba dintii au anumite forme, numite cuspizi, pe care medicii dentisti ar trebui sa le redea cu fidelitate fiindca acesti cuspizi au o functie importanta in miscarile de masticatie.

Acest tip de manopera, rudimentara, care nu necesita stiinta si efort din partea medicului dentist, este realizata in 70% din clincile dentare. Din cauza lipsei de timp a medicilor foarte aglomerati si a dezinteresului lor pentru acest domeniu, pacientii sunt adesea neinformati si ajung sa ia decizii doar pe baza pretului fiindca este doar o ‘plomba’. Din pacate, la ora actuala in medicina, nu exista conceptul de ieftin si bun.

In poza de mai jos puteti observa o plomba si rezultatul ei in timp.

 

Putem vedea clar, (marginea maronie care inconjoara plomba )caria care si-a facut loc in spatiul dintre plomba si dinte, de aici stiind si dumneavoastra ce urmeaza : tratament de canal (scoaterea nervului) si o coroana dentara. Asadar, singurul avantaj al plombei dentare este pretul. La final pacientul plateste de fapt pentru o plomba provizorie, pusa parca cu degetul,dintr-un material mai dur, care cateodata se va degrada in cateva luni.

Dezavantajul restaurarilor dentare estetice de tip compozit este pretul si durata. O astfel de restaurare poate dura si 1 ora, ( fata de 15 minute pentru o plomba ) in functie de complexitate, deoarece materialul este pus in straturi diferite de culoare pentru a micsora contractiile materialului si pentru a reda estetica si functionalitatea acestuia.
Desi restaurarea estetica dentara poate parea oarecum simpla, ea necesita o buna viziune asupra rezultatului final, o intelegere aprofundata a anatomiei dentare si o buna cunoastere a celor mai noi tehnici si materiale.

Mai jos puteti puteti vedea 2 restaurari dentare estetice de tip compozit realizate de mine in Clinica Dentastic.
Observati ca am reusit sa redau forma si estetica dintilor cum erau ei inainte sa fie afectati de carie. Timpul de lucru pentru aceste 2 restaurari a fost de 1 ora si 15 minute.

Imi doresc sa fi gasit util acest articol. Fii informat si alege cu cap cand e vorba de banii si sanatatea ta.
Daca primul criteriu de selectie va fi cel financiar afla ca vei ajunge sa platesti de 2 ori pentru prost si o data pentru bun, iar la final vei fi platit de 3 ori, o manopera medicala care putea fi facuta actual anilor 2017 de la inceput, daca ai fi fost informat.


Despre autor

Sunt Pelin Razvan, medic dentist pasionat de Estetica Dentara, fondator al Clinicii Dentastic din Botosani.
Pentru mine, stomatologia nu este o simpla meserie, este pasiune, este arta frumosului.
Caut, in mod constant, sa ma perfectionez, sa fac ceea ce imi place si, foarte important, sa o fac intr-un mod profesionist.

 

One Reply to “Plomba dentara in 2017 ?”

  1. Dovada pasiunii este printre literele scrise ale acestui articol simplu, foarte util și de o importanță fundamentală. Vă voi solicita o programare pentru readucerea danturii mele la integritatea și sănătatea de dinainte să ALEG varianta ieftină și NEINFORMATĂ de acum cîțiva ani. Ni se PARE scump un profesionist pentru că ignorăm COSTUL FINAL al unui… meseriaș ieftin… Valabil în orice domeniu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *